Test Your Knowledge of Public Vs. Private Sector Compensation

There’s been a great deal of controversy in Wisconsin over the last year regarding Governor Walker’s collective bargaining and budget reforms. But how much of what is being reported is based on facts, versus what people think are facts?

Below is a 10-question quiz to test your own knowledge of public versus private sector compensation, both before and after the Walker reforms.

View the full Quiz with Answers or print a Quiz PDF. Please share:

IsThatReallyFair Quiz ANSWERS:

 

1. What percentage of the cost of heathcare and pension premiums do you think employees SHOULD contribute, on average?

Answer: There is no right answer, but most people in a previous survey said 25-50%.

2. What percentage of the cost of their health insurance premiums do you believe workers in the private sector contribute, on average?

Answer: According to the Kaiser Health News, private sector workers pay on average about 30 percent of their health care costs.
Kaiser Health News article link

3. What percentage of health care premiums do you believe state and local government workers in Wisconsin were contributing before Walker’s reforms?

Answer: According to the New York Times, before the Walker reforms, state and local government workers in Wisconsin were paying about 6 percent toward their health care benefits.
NY Times article link

4. What percentage of wages do you believe state and local government workers in Wisconsin actually contribute to their health care costs after the Walker reforms?

Answer: According to the New York Times, after the Walker reforms, state and local government workers in Wisconsin are now paying about 12.6 percent toward their health care costs.
NY Times article link

5. Are Wisconsin state and local government workers making sacrifices by accepting lower compensation and benefits in exchange for greater job security?

Answer: The correct answer is “No.” According to USA Today, Wisconsin is one of 41 states where government workers receive better pay, better benefits, and better job security than their counterparts in the private sector. 
USA Today article link

6. Do Wisconsin state and local government workers have a choice about whether their union dues are automatically withheld from their paychecks?

Answer: Before Governor Walker’s reforms, state and local government agencies automatically withheld workers’ union dues from their paychecks, even if a worker had strong objections to the way the union was spending his dues. 
Milwaukee Journal-Sentinel article link

7. Among the states of Wisconsin, Iowa, Michigan, Illinois, and Minnesota, which state’s taxpayers pay the largest share of their government workers’ health care costs?

Answer: According to HCTrends, Wisconsin taxpayers pay almost $14,000 per government worker per year in health care benefits, which makes it the most generous of the five states tested. 
HCTrends article link

8. Is it true or false that Wisconsin state and local government workers get better pay, better benefits, and better job security than their counterparts in the private sector?

Answer: The correct answer is “True.” According to USA Today, Wisconsin is one of 41 states where government workers receive better pay, better benefits, and better job security than their counterparts in the private sector. 
USA Today article link

9.Is it true or false that while workers across the nation averaged paying 30 percent of their health care benefits, state and local government workers in Wisconsin before the Walker reforms paid about 6 percent?

Answer: The correct answer is “True.” The New York Times reports that before the Walker reforms, Wisconsin state and local government workers paid an average of just under 6 percent of their health care costs.
NY Times article link

10. Is it true or false that after the Walker reforms, Wisconsin state and local government workers still contribute just 12.6 percent toward their health care benefits?

Answer: The correct answer is True, according to the New York Times. 
NY Times article link